ENSITILAAJILLE -15 % LISÄALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
ENSITILAAJILLE -15 % LISÄALE KAIKISTA TUOTTEISTA - KLIKKAA TÄSTÄ
D-vitamiini pöydällä auringonkukkien kanssa

Muista tärkeä D-vitamiini!

D-vitamiini on oikea terveyden supervitamiini, joten tarvitsemme sitä ympäri vuoden. Täällä pohjoisessa D-vitamiinia voi saada auringosta tarpeeksi vain kesäkuukausina ja silloinkin vain, kun ei ole pilvistä tai pitkähihaista ja -lahkeista päällä. Myös auringonsuojavoiteet estävät D-vitamiinin muodostusta iholla. Jos aurinkoaltistus jää kesälläkin vähäiseksi, kannattaa D-vitamiinia syödä läpi vuoden.

D-vitamiini koko perheelle

D-vitamiini on tärkeää luustolle, lihaksille ja immuunipuolustukselle

D-vitamiini edistää kalsiumin normaalia imeytymistä, mistä syystä se on tärkeä niin luuston kuin hampaidenkin kunnolle, lapsilla sekä aikuisilla. Se edistää myös immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, mikä on tärkeää vastustuskykymme kannalta. Lihastoiminnan ylläpitämisessä D-vitamiinilla on myös osuutensa.

D-vitamiinin terveysvaikutukset ovat laajoja, koska se vaikuttaa noin 1000 geenin ilmentymiseen lähes kaikissa elimistön kudoksissa. D-vitamiinitutkimusta tehdäänkin paljon.

K2-vitamiini ja magnesium ovat hyviä lisiä D-vitamiinin ohelle, koska niillä on myös luuston terveyttä edistävä vaikutus. 

EU:ssa D-vitamiinille on hyväksytty seuraavat terveysväittämät:

  • Edistää luiden pysymistä normaaleina
  • Edistää kalsiumin ja fosforin normaalia imeytymistä/hyödyntämistä
  • Edistää veren normaalia kalsiumtasoa
  • Edistää normaalin lihastoiminnan ylläpitämistä
  • Edistää hampaiden pysymistä normaaleina
  • Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa
  • Osallistuu solujen jakautumisprosessiin

Mikä on D-vitamiinin sopiva pitoisuus veressä?

Kalsidioli on D-vitamiinin varastomuoto veressä. Maksa valmistaa sitä D3-vitamiinista. Täyttä yksimielisyyttä ei tutkijoiden kesken ole kalsidiolin tavoitetasosta, mutta on yleisesti hyväksyttyä, että jos kalsidiolin pitoisuus veressä on alle 50 nmol/l, tarkoittaa se D-vitamiinin puutosta. Vähintään sen yli olisi siis hyvä päästä.

Osteoporoosipotilaille suositellaan kalsidiolin tavoitetasoksi yli 75 nmol/l. On myös hyvä tietää, että päiväntasaajan lähellä luonnonvaraisesti elävillä kansoilla kalsidioli on yli 100 nmol/l ympäri vuoden ja että runsas auringonvalon saanti voi nostaa kalsidiolin tasolle 100 – 200 nmol/l muutaman viikon aikana. Auringonvalosta saatu D-vitamiinin määrä on osoittautunut turvalliseksi, eikä ole koskaan aiheuttanut myrkytystä.

D-vitamiiniarvojen mittaaminen laboratoriossa

D-vitamiinilisän vahvuus yksilöllisen tarpeen mukaan

Oma D-vitamiinitasonsa on hyvä käydä mittauttamassa laboratoriossa D-vitamiini testillä silloin, kun pimeää aikaa on kulunut vähintään pari kuukautta, esimerkiksi tammi-, helmi-, maalis- tai huhtikuussa. Silloin näet, missä oma tasosi on alhaisimmillaan, ilman aurinkoaltistusta, ellet ole käynyt etelän auringossa. Tuloksesta näet myös, onko käyttämäsi D-vitamiinilisä tai ruoan D-vitamiinilähteet, kuten kala ja vitaminoidut maitotuotteet, olleet saantisi kannalta riittäviä pimeään vuodenaikaan.

Jotta pääsee tavoittelemaansa veren D-vitamiinipitoisuuteen, D-vitamiinilisän vahvuus olisikin hyvä valita yksilöllisesti, koska tarvittava annos riippuu veren D-vitamiinipitoisuuden eli kalsidiolin lähtötasosta, iästä, auringonsaannista, ihonväristä, ruokavaliosta ja painoindeksistä. Ylipainoisten veren kalsidiolitasot ovat normaalipainoisia merkittävästi matalampia.

On myös hyvä huomata, että vanhusten D-vitamiinin saanti ihon aurinkoaltistuksen kautta on alentunut, sillä 70-vuotiaalla D-vitamiinin tuotanto on vain 30 % nuoren henkilön tuotannosta, jolloin D-vitamiinin saanti ravintolisästä ympäri vuoden on erityisen tärkeää auringossa olosta huolimatta.

EU:ssa viranomaisten asettamat D-vitamiinin päivittäisen saannin turvaylärajat ovat 1-11-vuotiaille 50 µg (mikrogrammaa) ja yli 11-vuotiaille 100 µg.

 

Aurinko D -vitamiinit

Terveyskaistan Aurinko D -öljykapselit eri vahvuuksissa

Terveyskaistan Aurinko D -sarjasta löydät itsellesi ja perheenjäsenillesi sopivat vahvuudet, joko 50 µg, 100 µg tai 150 µg, tarpeesi mukaan. 150 µg:n kapseli ylittää päivittäisen saannin turvaylärajan, mutta sitä suositellaan kuuriluonteisesti niille, jotka tietävät veren kalsidiolitasonsa olevan matalan (alle 50 nmol/l). Näin veren D-vitamiinipitoisuus, eli kalsidioli, saadaan nousemaan nopeammin tavoitetasolle, minkä jälkeen pienempikin D-vitamiinin määrä riittänee pitämään tasoa yllä.

Milloin D-vitamiini kannattaa ottaa?

Koska D-vitamiini on rasvaliukoinen, kannattaa se ottaa rasvaa sisältävän ruoan yhteydessä. Rasvaliukoisuutensa vuoksi Terveyskaistan D-vitamiinit ovat kaikki öljykapseleissa helpottamassa imeytymistä.

 

Muista siis D-vitamiinilisä – sinulle sopivalla annostuksella!

 

Asiantuntija

Kirsi Paananen asiantuntija

Kirsi Paananen
Terveystoimittaja

    Edellinen artikkeli Terveyttä ja hehkua iholle
    Seuraava artikkeli Nopeat välipalavinkit moneen menoon

    Jätä kommentti

    Kommentit hyväksytään ennen julkaisemista

    * Vaaditut kohdat