Sydänterveys – päivittäinen sydämen asia
Sydän kiittää, kun sen terveyttä huomioidaan päivittäin, olipa kyseessä liikunta, ruokavalio, stressistä palautuminen tai riittävä nukkuminen. Myös suun terveydestä huolehtiminen on sydän- ja verisuoniterveyden kannalta tärkeää. Sydänterveyttä tukevien tekojen ei tarvitse olla suurensuuria, mutta mielellään säännöllisiä, sekä iloa ja hyvää mieltä tuottavia. Tässä blogissa tarkastelemme mikä on hyväksi sydämelle?
Sydämellä ja verenkierrolla on elintärkeä rooli
Sydänlihas pitää pumppausliikkeellään veren kiertämässä yhdessä verisuoniston liikkeiden kanssa. Kun verenkierto toimii hyvin, saavat solut ja niistä muodostuvat elimet toiminnoilleen elintärkeitä happea ja ravintoaineita tarpeidensa mukaan ja voivat näin toimia tehokkaasti. Silloin tunnemme itsemme energisiksi ja hyvinvoiviksi.
Sydän- ja verisuoniterveydestä kannattaa siis pitää huolta läpi elämän, jotta elimistömme voi toimia parhaalla mahdollisella tavalla, päästä kantapäähän.
Sydämestä huolehtimisessa pienet, mutta säännölliset ja mielihyvää tuottavat teot kantavat hedelmää
Sydänterveydestä huolehtiminen on siitä kiitollista puuhaa, että samalla kiittää koko kroppa sekä myös mieli. Sama pätee myös toisin päin: kun teet asioita, jotka pitävät mielialaa korkealla, hoidat samalla sydäntäsi. Miten pitää sydän terveenä?
- Liiku sopivasti ja säännöllisesti. Valitse lajisi niin, että liikunta tuntuu mukavalta, kuntosi mukaan. Koita liikkua päivittäin, vaikka vain vähänkin. Hyötyliikuntakin lasketaan mukaan ja sitä kannattaa kiireisen lisätä arkeensa esimerkiksi käyttämällä rappuja hissin sijaan, pyöräilemällä lähikauppaan tai tekemällä pihatöitä. Puolen tunnin kävely puisto- tai metsämaisemissa laittaa verenkierron liikkeelle ja rauhoittaa samalla mieltä.
Hikiliikunta on sydämelle erityisen hyväksi. Säännöllinen kestävyysliikunta, kuten kävely, pyöräily tai juoksu, parantaa sydämen toimintaa ja verenkiertoa: leposyke laskee, sydämen iskutilavuus suurenee ja verenpaine laskee. Lue lisää siitä, miksi säännöllisyys on tärkeämpää kuin täydellisyys ja kuinka luoda säännöllinen liikuntarutiini.
- Syö terveellistä, herkullista ruokaa. Syömisessä monipuolisuus, ravintorikkaus ja kohtuus ovat valtteja, jotta elimistö saa kaikkia tarvitsemiaan aineita riittävästi, mutta ruoansulatusta ei rasiteta liian isoilla annoksilla. Silloin myös sydän ja verisuonisto voivat hyvin, eikä paino pääse nousemaan.
Valitse lautasellesi paljon erilaisia ja erivärisiä kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä riittävästi proteiineja ja hyviä rasvoja. Hiilihydraattien lähteiksi kannattaa valita kuitupitoisia kasviksia ja viljoja, mutta vältellä sokeria ja valkojauhotuotteita. Aina ei tarvitse vaivautua salaatin valmistamiseen, vaan voi vain popsia porkkanan tai omenan alku- tai välipalaksi.
Tee ruokailuhetkestä rauhallinen ja ota se itsesi hemmottelun kannalta. Pyri pureskelemaan ruoka huolellisesti hotkimisen sijaan, jotta ruoansulatuksesi toimisi hyvin. Varmista myös, että ruoka on maistuvaa. Mistään ei tarvitse kieltäytyä kokonaan, kunhan pysyy kohtuudessa – silloin välttyy sitkeimmiltä mieliteoilta. Syö hyvällä mielellä, rauhassa nautiskellen!
- Palaudu ja rentoudu – nuku tarpeeksi. Elämän ei pitäisi olla yhtä suoritusta, ei myöskään sydänterveydestä huolehtimisen. Stressillä on suuri vaikutus terveyteen kokonaisvaltaisesti, joten siitä palautuminen on erittäin tärkeää. Varaa siis päivittäin hetki rauhoittua, mitä se sitten sinun kohdallasi tarkoittaakaan. Se voi olla käsitöiden tekemistä, lukemista, tv:n katselua, meditoimista tai vastapainona istumatyölle rauhallinen kävely raikkaassa ulkoilmassa tai joogaa.
Riittävä uni vaikuttaa tutkitusti sydänterveyteen. Yleensä seitsemästä kahdeksaan tunnin yöunet ovat terveyden kannalta riittävät, joten yritä varmistaa, että saisit useimpina öinä nukutuksi tämän verran.
- Huolehdi suun terveydestä. Hampaiden ja ikenien terveydellä on yhteys yleiseen terveydentilaamme ja myös sydänterveyteen. Siksi hampaiden ja ikenien terveydestä ja suuhygieniasta on tärkeää huolehtia päivittäin.
- Lopeta tupakointi. Tupakointi heikentää terveyttä kokonaisvaltaisesti ja on siten myös merkittävä riski sydän- ja verisuonisairauksille. Toisaalta tupakoinnin lopettamisen jälkeen terveydentila alkaa kohentua jo parissa viikossa, kun hapenottokyky alkaa parantua ja sydäntautiriski pienentyä.
Sydänterveydestä huolehtiessakaan ei kannata puristaa mailaa, vaan ottaa päivittäisiksi rutiineiksi hyviä, terveyttä tukevia asioita itselle sopivaan tahtiin. Tee asioita, jotka saavat sinut hyvälle mielelle ja nauti elämästä!
Asiantuntija
Kirsi Paananen
Terveystoimittaja
Terveyskaistan kotimaiset ravintolisät täältä.
Jätä kommentti